Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A páncélos harcsa:

A páncélos harcsák többsége Dél-Amerikában őshonos.Többnyire közepes méretűek és akváriumi tartásra alkalmasak.
A legtöbb haltól eltérően e csoportba tartozó halaknak nincsenek pikkelyeik. Helyettük nagy, egymásra boruló csontlemezek borítják, míg másoknál nincs semmilyen védő takaró. Ezeket csupasz harcsáknak nevezik (a magyar irodalomban tollasbajuszú harcsák néven szerepelnek).
Sok páncélos harcsa légköri levegővel is képes lélegezni, amit a felszínhez úszva nyelnek le. A legtöbbjük azonban nem a felső szinten tartózkodik - az alsó állású száj mellet bajuszszálai vannak, általában az akvárium alján keresik a táplálékukat.
A természetes feltevés szerint ezek az "akváriumok utcaseprői", de ne számits arra, hogy a többi hal maradékán megélnek. Néhány közülük éjszakai faj és gyorsan lesüllyedő táplálékot igényel éjjel. Ezeknek a halaknak gyengén fejlett a szemük, táplálékukat a bajusz segítségével keresik meg. Finom szerveik védelme érdekében jól lekerekített kavicsot használj!
Különleges alakjukkal és bohókás természetükkel igen sok örömöt szereznek.

Többféle fajtája létezik:

Kékpajzsos páncélosharcsa:

 • Tudományos név : Corydoras aeneus
 • Magyar név: Kékpajzsos páncélosharcsa
 • Csoport: Harcsák
 • Származás: Bolívia. Venezuela.
 • Testhossz: 5-7 cm
 • Természetes élőhely: Sekély, gyenge sodrású vizek.
 • Viselkedés: Társas, rajokban él. A vízfenék közelében úszik.
 • Táplálkozás: Mindenevő, kedveli a grindal férget, tubifexet.
 • Szaporítás: Könnyű
 • Medence: Minimum 80 literes
 • Halnépesség: 80 literre 6-8 hal
 • Dekoráció: Éles szemcséktől mentes finom homok, növények, gyökerek.
 • Hőmérséklet: 21-26°C
 • pH: 7-7,2.
 • Keménység: 6,7-11,2NK°

Megjegyzés: A Corydoras nemzetség halai csak csoportban szeretnek élni. Mikor ételmaradékok után kutatva a homokban járőröznek, ne higgyék, hogy elégedetlenek, hiszen szükségük van arra a változatos menüre, amit a többi lakó evés közben elejteget. Finom homokkal szórjuk be az akvárium alját, s vigyázzunk, nehogy halaink bajszát valami éles szemcse megsértse. A bajusz alapvetően fontos érzékelő, tapogató és ízlelő szerv. A hímeknek, melyek kisebbek, mint a nőstények, hegyesebb a hát- és a hasúszójuk, mint a nőstényeké. A szaporodásnál meg kell várni, amíg egy pár kiválasztja egymást, s ezután különítsük el őket egy 30 literes medencébe. A hím kergetni kezdi a nőstényt, közben a bajszával meg-megcsapkodja a fejét, majd merőlegesen ráereszkedik. A nőstény ekkor kiengedi, s a hím azonnal megtermékenyíti az ikrákat. Ezután a nőstény a hasi úszójával felragasztgatja az ikrákat a medence üvegfalára. Ha ez megtörtént, távolítsuk el a szülőket a szaporítómedencéből. Az ivadékokat sóféreglárvákkal etessük.
Kép Kép

 

 

 

 

 

 

 

Foltos páncélosharcsa: La Plata torkolatvidéke a hazája ennek az igen elterjedt, kedvelt páncélos harcsának, melynek nõstényei elérik a 8-9 cm. Hímjei viszont 6-7 cm-nél teljesen kifejlettek.

Színe világosszürke, a rajzolat sötét barnásszürke. Társas akváriumban jól tartható, szívesen fogyaszt minden élõ eleséget. Az utóbbi években egy albinó variációja jelentkezet, mely azóta szintén széles körben kedvelté vált.

Tartásához hasonlóan tenyésztése is megegyezik a családról közöltekkel.

Törpe-páncélosharcsa:A legkisebb akváriumban tartott páncélosharcsafaj. Teste sárgásszürke, nagy, sötét szemgyûrûvel, a faroktõn sötét folttal. Úszóhólyagjuk, ellentétben a többi Corydoras fajjal alkalmassá teszi õket, a lebegõ úszásra. Tartásához 20-24 fokos, kis társas akvárium is tökéletesen megfelel, bár szépsége csak akkor érvényesül, ha kis csapatot tartunk. Szívesen fogyaszt minden apró, élõ eleséget. Az ivarok megkülönböztetése könnyû, a nõstény nagyobb, a hím hátúszója magasabb.

Ívatásukhoz 10 literes akvárium, friss, 25-28 fokos vízzel feltöltve, néhány lapos kõ, szélesebb levelû növény szükséges. A hímek élénken hajtják nõstényeiket. Több nap után 1-1 nõstény 30-40 ikrát rak le.

Az ikrákból a kis páncélosharcsák 6-8 nap után kelnek, pár napig fekszenek a talajon, majd elindulnak eleségkeresésre. Elsõ eleségük apró plankton, vagy a közismert mikro eleség. Aránylag gyorsan fejlõdnek, és egy hónap után elérik a 10 mm-es testnagyságot. Hamar ivarérett állatokká fejlõdnek, a 2, 5 cm hosszú hímek, a 3, 5 cm hosszú nõstények már teljesen kifejlettek.

 

 

 

Panda páncélosharcsa:Az utolsó években az ismert páncélosharcsafajok száma megsokszorozódott, egyre-másra taláknak szebbnél szebb, új fajokat. Sárgásszüke testén három sötét, majdnem fekete folt van: a szem környékén és a homlok részen, a hátúszón, ez áthúzódik a has részre és a faroktól faroktõben egy majdnem kör alakú nagy folt. Ezek a foltok valóban pandamackóra emlékeztetnek. A gyûjtõ helyen, Limában és Iqutosban, egy USA dollár volt a az áruk, ez ott nagyon sok pénz, és mutatja, hogy viszonylag ritkán sikerül befogása.

A Rio Pachitea és mellékfolyói a hazája, itt a gyûjtõhelyen a víz sok helyen sebesen folyik, igen lágy, 25 fokos. Ezeknek a halaknak az életkoruk 20 évnél is több lehet.

Szívesen fogyasztanak minden élõ eleséget, planktonrákot, vágott tubifexet is.

Ívásonként 4-10 db ikrát rak le. Az ívadékok felnevelése könnyû, és etetésük nem jelent gondot. Az 1, 5 cm-es nagyságú halak rajza már azonos szüleikkel, de legalább egy és szükséges teljes fejlettségük eléréséhez. Az ívadékok igen csekély száma következtében sajnos széles körben nehezen fog elterjedni ez az igen szép páncélos harcsa.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.